lauantai 24. lokakuuta 2015

Pahan päivän vara

Yle uutiset kertoi tällä viikolla poikkeuksellisesta pelastustehtävästä. Norjan huippuvuorten ikiroutaan säilöttyä siemenvarastoa käytettiin ensi kertaa sen varsinaiseen tarkoitukseen.

Tuomiopäivän holviksikin kutsuttuun pakastevarastoon on säilötty ravintokasvien siemeniä lähes kaikkialta maapallolta. Siemenet on pakattu samanlaisiin pusseihin kuin astronauttien ruoka-annokset. Tällä hetkellä pusseja on varastoituna vajaat 900 000 kappaletta, mutta tilaa on varattu  4,5 miljoonalle siemennäytteelle. Kyse ei siis ole mistään puuhastelusta, vaan ihmiskunnan yhteisestä tallelokerosta, viimeisestä varmuuskopiosta.

Asteroidien tai tuhotulvien lisäksi paikallisten ravintokasvien arvokkaita geenivaroja voi tuhota ihmisen omakin mellastus. Kahdeksan vuotta valtiot ovat voineet lähettää  viljelykasviensa geeniperimää turvaan Norjaan. Syyrian sodan vuoksi  siemenlähetykset kulkivat nyt ensimmäistä kertaa sen historiassa toiseen suuntaan. On hienoa että järjestelmä osoitti toimivuutensa. Surullista että siihen jouduttiin näin turvautumaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti