tiistai 27. lokakuuta 2015

Perintö

Sekä eilen linkittämässäni lehtijutussa että aikaisemmassa postauksessa Pahan päivän vara sivuttiin molemmissa siemeniä ja kasvien geenivaroja. Nyt itse asiaan. 

Geenit eli perintötekijät sisältävät kaiken sen tiedon, joka tarvitaan, jotta tietty kasvi - tai mikä tahansa eliö - kehittyisi tietynlaiseksi. Koska kaikki tietyn kasviyksilön kasvulliset solut sisältävät kaikki yksilön geenit, osaa vaikkapa paavalinkukan lehti multaan työnnettynä kasvattaa itselleen lehtien lisäksi myös juuret ja kukinnot. Kun kasvia lisätään kasvullisesti emokasvista irrotetusta pistokkaasta, kasvaa siitä emokasvinsa kaltainen yksilö. Geenit ja sitä myötä ominaisuudet säilyvät muuttumattomina, koska kasvullisesti lisätyllä jälkeläisellä on vain yksi vanhempi, emokasvi.

Suvullisessa lisääntymisessä, eli  kun kasvi lisääntyy tai sitä lisätään siemenistä, voi kasvilla sen sijaan ajatella olevan kaksi vanhempaa. Pölytyksen ja hedelmöityksen seurauksena syntyvä siemen on saanut puolet perintötekijöistään emin munasolun ja puolet heteen siitepölyn mukana. Geenit siirtyvät edelleen seuraavalle sukupolvelle, mutta koska jälkeläiset ovat saaneet kahdet erilaiset geenit, ovat jälkeläiset kaksien tekijöiden yhdistelmä, eivät kummankaan vanhempansa kopio.

Osa geenien määräämistä ominaisuuksista on helposti havaittavissa. Kukan väri, perunan muoto tai puun lehden muoto näkyvät - ja ovat samalla ominaisuuksia, joilla tunnistamme kasvin. Osa perintötekijöistä kulkee taas mukana hiljaisena tietona, eikä näy kasvin ulkoasussa. Tätä hiljaista tietoa voi olla vaikka kyky sietää kuivuutta, pakkasta tai kasvitauteja.

Sekä luonnossa evoluution myötä kehittyneiden että ihmisen tietoisesti jalostamien kasvien ominaisuudet ovat tallella geeneissä. Tämän kasvimaailman yhteisen geenipankin säilyttäminen monipuolisena on yhteinen asia. Erilaisiin tarpeisiin ja muuttuviin olosuhteisiin tarvitaan jatkossakin mahdollisimman laajaa geenivarastoa, sijaitsee se sitten pelloilla ja puutarhoissa tai varmuuden vuoksi siemenholviin säilöttynä. Jokaisella pitää myös olla mahdollisuus kerätä siemeniä, kasvattaa ja lisätä haluamiaan lajikkeita. Yhteistä perintöä ei voi omia tai patentoida, eihän?Patenttiuutinen löytyy täältä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti