sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Wanted

Aasianrunkojäärää on löytynyt Suomessa ensimmäistä kertaa elävistä puista. Löydös on otettava vakavasti. Erityisen hankalan lajista tekee ainakin kolme seikkaa:
  • laji on primääritappaja eli iskeytyy terveisiinkin puihin, kun monet metsiemme tutummista tuhohyönteisistä vahingoittavat lähinnä syystä tai toisesta heikentyneitä puuyksilöitä
  • toukilla on nirsoilematon ruokahalu, sillä lähes kaikki lehtipuumme kelpaavat niiden isäntäkasveiksi
  • torjuntakeinot ovat massiivisia, sillä löytöpaikan lähistöltä hävitetään kaikki lehtipuut sadan metrin säteeltä
Evira julkaisi aasianrunkojäärän etsintäkuulutuksen neljä vuotta sitten, jolloin tuhoojaa oli löytynyt ainoastaan puisesta pakkausmateriaalista.Nyt etsintäkuulutus naulattakoon uudelleen puhelinpylväisiin ja blogeihin.


Yhtä pelottavaa kuin vaarallisten kasvintuhoojien löytyminen, on myös löytöjen aiheuttama valikoimaton ötökkäjahti. Espanjansiruetanoiden, lehtokotiloiden ja runkojäärien pelko saa joskus aikaan suoranaisen lynkkausmeiningin, jonka kohteeksi jotutuvat kaikki puutarhan ja pihan istutuslapiota pienemmät liikkujat.

Aikuisen aasianrunkojäärän voi hyvinkin sekoittaa sarvijaakkoon, josta kerrotaan Metlan sivuilla  muun muassa näin : "Sarvijaakko on harmaa kookas sarvijäärä, joka elää männyllä. Se elää vain hyvin heikkokuntoisissa tai kuolleissa puissa, eikä sitä voida pitää tuholaisena. Siitä on jopa hyötyä koska toukat kilpailevat elintilasta vahingollisen pystynävertäjän toukkien kanssa. Lajia esiintyy koko maassa."

Mikäli omat tunnistustaidot eivät riitä sijoittamaan kasvin varrella kiipeilevää ötökkää a) haitalliseksi b) hyödylliseksi c) harmittomaksi tapaukseksi, on Raid-purkin sijaan syytä turvautua asiantuntijan apuun.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti