maanantai 23. marraskuuta 2015

Muutosta ilmassa

Luonnontieteellinen museo, näyttely

Helsinki-viikonloppunani kävin heti tuoreeltaan Luonnontieteellisen museon edellisenä päivänä avautuneessa Muutosta ilmassa -näyttelyssä. Näyttely kertoo ilmaston muuttumisesta erityisesti pohjoisen luonnon näkökulmasta. Juuri Pariisin ilmastokokouksen alla avautunutta näyttelyä ei olisi voitu ajoittaa tämän paremmin.

Muutoksen havainnoinnissa on kyse sarjasta; hitaiden muutosten havaitsemiseksi sarjat saattavat olla käsittämättömän pitkiä. Miljardien vuosien ajan ilmastohistoria on jättänyt jälkensä maaperäämme ja maisemaamme. Kivet ovat jähmettyneet, mammutit vaeltaneet, jäätiköt sulaneet. Suurten lukujen ja muutosten äärellä nyt meneillään olevan ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi maailmanlaajuisesti kaavailtu kahden asteen raja tuntuu siten helposti merkityksettömältä. Muutosta ilmassa -näyttelyssä avataan ja tuodaan näkyväksi ilmaston pieniltä vaikuttavien muutosten merkitystä ja vaikutusta.


Luonnontieteellisen museon johtaja professori Leif Schulman arvioi muutama päivä sitten aamu-tv:ssä, että elämme tällä hetkellä alkuvaihetta lämpenemisessä, joka on muutoksena samaa suuruusluokkaa kuin lämpötilan muutos jääkauden päättymisestä tähän päivään. Nyt vauhti on vain kymmenen kertaa nopeampi. Kahden asteen vaikutusta ja merkitystä Schulman puolestaan konkretisoi toteamalla, että Etelä-Suomen keskilämpötila oli jääkauden aikana nykyistä lämpötilaa vain viisi astetta alhaisempi.

Osana näyttelyä on museon tutkijoilta pyydetty kommentteja ja mielipiteitä siitä, kuinka yksityinen ihminen - jokainen meistä - voi tehdä ilmastotekoja. Monien sekä käytännöllisten että elämänkatsomuksellisten ohjeiden kiteytykseksi sopii Eläintieteen yksikön yli-intendentti Risto Väinölän yksinkertainen ohje.


Ainoastaan muutos on pysyvää, joten tämäkin näyttely jää osaksi museon pysyvää kokoelmaa.


Suomen valmistautumista Pariisin ilmastokokoukseen voi seurata Ympäristöministeriön sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti