torstai 5. marraskuuta 2015

P niin kuin puute

TV1:n Prismassa näytettiin eilen saksalainen pari vuotta sitten valmistunut dokumentti fosforista (P) ja sen hupenevista varannoista. Maaperästä louhittavaa fosforia käytetään monenlaisiin kotitaloudessakin kulutettaviin tuotteisiin, mutta ylivoimaisesti suurin osa fosforista menee lannoitteisiin. Ja näihin toisen maailmansodan jälkeen yleistyneisiin keinolannoitteisiin perustuu nykyään valtaosa maanviljelystä ja  ravinnontuotannosta. Kasvava väestö tarvitsee enemmän ruokaa, ruuantuotanto tarvitsee enemmän lannoitteita, lannoitetehtaat tarvitsevat enemmän fosforia. Usein toistettujen arvioiden mukaan fosfori on kuitenkin louhittu loppuun muutamassa kymmenessä vuodessa. 

Nykytiedon mukaan
...fosforia on maapallolla rajallinen määrä - kuten öljyä, vettä tai tilaa.
...fosforia löytyy lähes kaikkialta, sillä se on välttämätön osa solujen toimintaa.
...fosfori on alkuaine, eikä sinällään lopu, mutta voi olla kasvien ulottumattomissa.
...fosfori ei ole korvattavissa muilla aineilla.

Kun jokin resurssi (ruoka, puhdas vesi, sähkö, villalanka) on vähissä, korjausliikkeen voi tehdä usealla tavalla.
a) resurssia käytetään vähemmän, jolloin sitä riittää pidempään.
b) resurssia hyödynnetään tehokkaammin, jolloin sitä tarvitaan vähemmän.
c) samaa resurssia käytetään yhä uudestaan.
d) resurssia tuotetaan täysin uudella tavalla.

Viljelyssä fosforin käytön vähentäminen tarkoittaa käytännössä pienempää lannoitustasoa. Tehokkaampaan hyödyntämiseen voi taas löytyä keinoja mykorritsasta tai vanhoista kasvilajikkeista. Mykorritsa eli sienijuuri auttaa kasveja saamaan paremmin käyttöönsä maaperän ravinteita. Perimältään monipuolisilta, vähän jalostetuilta kasveilta taas saattaa löytyä geenejä, jotka mahdollistavat hyvän kasvun myös vaatimattomammilla ravinnevaroilla.

Korjausliikkeet a ja b tuo kuitenkaan vastausta itse ongelmaan eli väheneviin varantoihin, vaan vain pitkittävät ratkaisua. Niiin kauan kuin uutta fosforia ei osata valmistaa, resurssijärkevintä onkin sen kierrätys. Ruokaketjun lopputuotteena niin viemärijäte kuin eläinten lanta sisältää arvokasta fosforia, joka on otettavissa uudelleen käyttöön. Vesistöön päätynyt fosfori on väärässä paikassa ja aiheuttaa rehevöitymistä - viherrakennuksen kasvualustassa fosforin kiertokulku puolestaan pysähtyy. 

Dokumentti Loppuuko fosfori? uusitaan lauantaina 7.11. klo 14.05 ja tiistaina 10.11. klo 22.55. Areenassa ohjelma on katsottavissa kuukauden ajan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti