torstai 26. marraskuuta 2015

Tammen voimaa

Sain Virosta postikortin, jonka sen lähettäjä oli todennäköisesti valinnut kortin kuva-aiheen perusteella. Upean tammen ohella kortti sisälsi myös tilastotietoja.
Tekstipuolen mukaan vain 14% eestiläisistä uskoo Jumalaan, mutta 65% uskoo että puilla on sielu. Lähteen tietojen luotettavuuden ja tarkkuuden voinee tässä tapauksessa jättää omaan arvoonsa. Varmaa kuitenkin on, että niin virolaisten kuin suomalaistenkin muinaisen maailmankuvan mukaan puilla on muiden luonnonesineiden lailla sielu. Ja erityisen sielukkaana ja pyhänä puuna on molemmin puolin Suomenlahtea pidetty tammea. Sekä Kalevipoeg-eepokseen että omaan Kalevalaamme sisältyy runo Suuresta tammesta.

 - - -
Saip' on siihen lemmen lehti, lemmen lehti, tammen terho,

josta kasvoi kaunis taimi, yleni vihanta virpi;

nousi maasta mansikkaisna, kasvoi kaksihaarukkaisna.


Ojenteli oksiansa, levitteli lehviänsä.

Latva täytti taivahalle, lehvät ilmoille levisi:

piätti pilvet juoksemasta, hattarat hasertamasta,

päivän peitti paistamasta, kuuhuen kumottamasta


Aina antiikin ajoista lähtien tammella on ollut erityisasema myös muiden eurooppalaisten kansojen uskomuksissa. Tammien suvun tieteellisen nimen Quercus arvellaan olevan peräisin kelttiläisistä sanoista quer, kaunis ja cus, puu. Metsätammen lajinimi robur taas on latinaa, ja tarkoittaa voimaa. Quercus robur on siten kaunis puu, jolla on voimaa. Tammi olkoon kanssanne.

Kunnioittavaa suhtautumista tammea kohtaan ovat mitä todennäköisimmin lisänneet sen ihmiseen verrattuna ylivertaiset mittasuhteet. Virossa sanotaan, että ensimmäiset 300 vuotta tammi kasvaa pituutta, seuraavat 300 vuotta paksuutta, ja seuraavat 300 vuotta se pysyy muuttumattomana. Suomen paksuimmaksi tammeksi on mainittu Piikkiössä kasvava yksilö, jonka ympärysmitta on 766 cm. Virolaiset pistävät Tamme-Laurin tammellaan paremmaksi.


Kenpä siitä oksan otti, se otti ikuisen onnen;

kenpä siitä latvan taittoi, se taittoi ikuisen taian;

kenpä lehvän leikkaeli, se leikkoi ikuisen lemmen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti