keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Sattumasoppa

Vuosia sitten olin opiskelijana puutarhakasvitieteen opintojaksolla, jota veti ehtymättömän kasvitiedon lähde Pentti Alanko. Lajitarinoiden ja tuhtien monistenippujen ohella Pentti herätteli kiinnostustamme lupaamalla paljastaa oivallisen kasviskeittonsa reseptin. Mikäli muistikuvani pitävät paikkansa, Pentti kuvaili kasviskeittoaan periaatteessa aina samanlaiseksi, mutta loputtomasti varioitavaksi ja siten joka kerran eri makuiseksi. Valitettavasti tuo legendaarinen resepti jäi tuolloin kuitenkin kuulematta, sillä minun oli kiiruhdettava junaan.

Teen kasvissosekeittoja ympäri vuoden, mutta erityisesti syksyn tuore sato houkuttelee kokeilemaan aina uusia yhdistelmiä. Myös minun keittoni ovat periaatteessa aina samanlaisia, sillä aineksista riippumatta valmistustapa on sama. Ainesten ja yhdistelmien liki loputon määrä tuottaa kuitenkin lähestulkoon rajattoman määrän makuja ja suutuntumia.

Neljän sattuman soppani resepti menee näin:

Poimitaan yksi tai useampia aineita jokaisesta neljästä ryhmästä.
Pilkotut raaka-aineet ja kuivat mausteet keitellään kypsiksi vedessä.
Soseutetaan, lisätään tuoreet mausteet ja mehevöite ja kuumennetaan sekoitellen.
Valmiin keiton päälle ropsaistaan ripote.


Kutakin neljästä ryhmästä voi laajentaa lähes loputtomiin, mutta jo muutamalla aineksella tyydyttää monta sosekeittonälkää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti