maanantai 16. marraskuuta 2015

Visailua

Katsoin viikonloppuna Yle Fem -kanavalta visailuohjelmaa, jonka hieman harhaanjohtava nimi on Nuottien matkassa. Pelkällä musiikkitietämyksellä ei tässä kisassa nimittäin pärjää, vaan kysymykset käsittelevät kaikenlaista tietämystä. Euroviisusävelmien muodostamin aasinsilloin matkataan pitkin poikin Euroopan maita, ja myös kahdelle kilpailevalle joukkueelle esitettävät kysymykset liittyvät jollain tavalla näihin maihin.

Tällä kertaa pisteitä olisi ollut tarjolla viheralan ihmisille, sillä kysyttiin muun muassa
  1. Mikä on tyypillistä barokkipuistolle?
  2. Mikä on tyypillistä englantilaiselle puistolle?
  3. Mitä on istutettu arboretumiin?
  4. Minkä tavallisen ruoka-aineemme sukulainen tupakkakasvi on? 
  5. Mihin muuhun tarkoitukseen kuin nautintoaineeksi tupakkaa viljellään?
Nuottien matkassa - På resande not - on ruotsinkielinen ohjelma. Kuten muidenkin vieraskielisten ohjelmien, on senkin puhutun sanan pitkät ja polveilevat virkkeet saatava käännöksinä tiivistettyä ruudussa näkyvään kahteen riviin. Tämä välttämätön typistys karsii usein pois joitakin alkukielen vivahteita. Tällä kertaa suomenkielinen käännös johti kuitenkin suorastaan harhailemaan päättymättömälle tupakkapellolle. Neljännen kysymyksen tekstitys oli nimittäin sanatarkasti seuraava: "Tupakkakasvi kuuluu sukuun, jonka nimi paljastaa että se on sukua yhdelle tavallisimmista ruoka-aineistamme. Mikä se on?"

Mikäli kasvien tieteelliset nimet eivät tule sieltä kuuluisalta apteekin hyllyltä, kotivisailija voi tarkastaa tupakan suvun Viljelykasvien nimistöstä tai kasvien suomenkielisten nimien Kassu-tietokannasta.

Ja molemmissahan kerrotaan, että tupakoiden suvun tieteellinen nimi on Nicotiana. Sukuun kuuluu kymmenkunta lajia, joiden joukossa on muun muassa Nicotiana Sanderae-Ryhmän koristetupakat (vastaus viidenteen kysymykseen!), oma suosikkini narsissitupakka N. sylvestris, savukkeisiin käytettävä virginiantupakka N. tabacum sekä etenkin pula-aikana kotivaraksi kasvatettu kessu eli palturitupakka N. rustica. Mutta suvun nimi Nicotiana ei kyllä paljasta sukulaisuutta minkäänlaiseen ruokaan. Itse asiassa koko suvusta ei löydy lajia, jota parhaalla tahdollakaan voisi pitää tavallisena ruoka-aineena.

Ruotsinkielentaitoiset kuitenkin kuulivat, ettei kysymyksessä puhuttu lainkaan suvusta, vaan käytettiin termiä "familjenamn", joka tarkoittaa tässä yhteydessä heimoa - ei perhettä tai sukua.

Apteekin hyllyä tai muita lähteitä hieman lisää kaivelemalla selviää, että tupakat eli tuo Nicotiana-suku kuuluu heimoon nimeltä Solanaceae. Ja jos heimon suomenkielinen nimi koisokasvit ei vielä johdata jäljille, niin ruotsinkielinen potatisväxter paljastaa lopultakin mistä on kysymys. Virginiantupakka Nicotiana tabacum ja peruna Solanum tuberosum kuuluvat eri sukuihin (Nicotiana ja Solanum), mutta ovat sukulaisia, koska kuuluvat samaan Solanaceae-heimoon.

Ja jos joku tuntee tässä vaiheessa olevansa jo paussin tarpeessa, voi tupakanmittaisen tauon korvata pohdiskelemalla mitä tämän nurkan takana kasvaa.


Ai mitä olivat oikeat vastaukset muihin kysymyksiin? 
No, arboretumhan on puulajipuisto, mutta nuo muut puistot ovat jo sitten pidempi juttu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti