keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Oletko muistanut kastella tulppaanit?

Kun ensimmäisen kerran kuulin sanan emoji, kuvittelin sitä EVVK-tyyppiseksi alkukirjainlyhenteeksi.

En Minä Ole Jaksanut Imuroida.
Eikös Meillä Ollut Jossain Iiriksiä?

Sittemmin olen valistunut ja oppinut, että emoji on tunteita viestittävä kuvasymboli.  Luontevimmin emojeita käytetään kännykkäviesteissä ja sosiaalisessa mediassa, kuten esimerkiksi blogeissa :)

Lauseiden perään tökkäistävät välimerkeillä muodostettavat hymiöt ovat mediamaailmassa kuitenkin jo jurakauden kaltaista esihistoriaa, somemaailman sukupuuttoon kuolevia dinosauruksia. Tämän päivän viestikenttien hallitseva laji on emoji, jolla pystyy ilmaisemaan lähes mitä tahansa todellista tai kuviteltua tunnetilaa tai kuvaamaan ympäristöä ja sen tapahtumia.

Klisee tai ei, mutta tiivistetty, yhdellä napin painalluksella kerrottu asia tuntuu soveltuvan erityisen hyvin suomalaiseen viestintään. Vai mitä on pääteltävissä siitä, että tiettävästi ensimmäisenä valtiona maailmassa juuri Suomi julkaisi omat maakohtaiset emoji-symbolinsa. Näihin joulukuun ensimmäisenä päivänä julkistettuihin 29 emojiin on kiteytetty suomalaisuuden ikoneita. Symbolinsa ovat saaneet muun muassa sauna, hevimusiikki, joulupukki, Nokian kännykkä ja rauhan merkkiä näyttävä Martti Ahtisaari. Suomen ulkoministeriön tuottamat Suomi-emojit on katsottavissa Ulkoministeriön sivuilta ja ladattavissa laitteisiin sovelluskaupoista nimellä Finland emojis.

Puutarhaihmisen tunnetiloista kertomiseen tarvitaan kuitenkin ihan omat emojinsa. Olkaa hyvä!


Laittamalla emojeita peräkkäin voi myös kertoa kokonaisia tarinoita. Emojien myötä sanattomassa viestinnässä on itse asiassa palattu tuhansien vuosien takaiseen kuvakirjoitukseen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti