perjantai 15. tammikuuta 2016

Inventaarion aika

siemenet, siemenpussi

Menneinä vuosina tähän aikaan vuodesta postilaatikkoon kolahteli siemenluettelo jos toinenkin. Vaikka nykyään moni siemenkauppa tehdään helposti ja paperittomasti netissä, on painettujen luetteloiden selailemisessa edelleen oma viehätyksensä. Sipaistavilla lajiluetteloilla, vieritettävillä tilauslomakkeilla ja ostoskoriin klikattavilla tuotteilla on kieltämättä etunsa. Mieluusti kuitenkin kääntelen katalogin uudentuoksuisia sivuja, silittelen sormenpäillä kasvien kuvia ja nimiä ja teen sivujen reunaan merkintöjä lyijykynällä. Monena päivänä ja iltana peräkkäin.

Sillä siementilausten tekeminen on Tärkeä Toimitus, johon ei ole syytä ryhtyä kevytmielisesti, kiireisenä tai huolimattomasti valmistautuneena.

Siispä otan esille kaikki jo varastoissa olevat siemenet, joita säilytän lajin pääasiallisen käytön mukaan joko hyötykasvi- tai koristekasvilaatikossa. Tässä vaiheessa pusseja, rasioita ja minigrip-pusseja näyttää olevan aikamoinen määrä, mutta kuten kaikki todelliset kasvattajat  tietävät, kyseessä on näköharha, eikä siemeniä ole lähimainkaan riittävästi.

Ensiksi teen luettelon tulevan vuoden ruuasta eli niistä hyötykasveista, joita aion viljellä. Sitten ryhdyn vertaamaan luetteloa inventaariolistaan. Ja oi mitä puutteita paljastuukaan. Pensaspapuja on paria lajiketta - niitä tarvitaan lisää. Lehtisalaatin siemeniä on vain vähän - täytyy tilata ainakin aikaista Black Seeded Simpsonia ja jotain kähäräreunaista kaunistukseksi. Mangoldin siemen on monta vuotta vanhaa, mutta iti viime vuonna vielä ihan hyvin, joten sillä pärjää nytkin... Juwarotia pari pussia ja keltajuurikasta... Ja ihan lopuksi tietysti jotain uutta kokeiltavaksi.

Ja sitten niitä kauniita kukkia. Jos ihan rehellisiä ollaan, en välttämättä tarvitsisi yhtään lisää. Mutta välttämättömyyttäkin on monenasteista. Tähkämunkit ovat hauskoja, yhtä lajia voisi vielä kokeilla. Japaninesikkoa olen aina halunnut, ai nyt saa valkoistakin... Ja tietysti joitakin yksivuotisia, toki kasvimaan reunaan tarvitaan auringonkukkia... no onpas tuokin soman värinen. Tuoksuherneitä pitää ilman muuta olla... ja halloihin saakka kukkivia leijonankitoja, ja tuollainen uusi krassi...

...sillä siementilausten tekeminen on Tärkeä Toimitus, johon ei ole syytä ryhtyä kevytmielisesti tai huolimattomasti valmistautuneena.


1 kommentti:

  1. Kyllä, se on erittäin tärkeä toimitus, johon on syytä keskittyä hyvin :)

    VastaaPoista