tiistai 26. tammikuuta 2016

Riskitietoisuus
Olen lueskellut viime päivinä kirjaa nimeltä Riskitietoisuus. Siinä pyritään muun muassa osoittamaan, ettei suurempi informaation määrä aina johda välttämättä parempiin päätöksiin. No, epäolennainen informaatio ei toki ole hyödyksi, vaan tahtoo ainoastaan sekoittaa ajatuksia. Olennainen informaatio on sitä vastoin mielestäni aina tärkeää ja myös edellytys riskien tiedostamiselle. Viheralalla riskitietoisuus liittyy tätä nykyä paljolti sekä ilmastonmuutokseen että vieraslajeihin.

Näitä aiheita on käsitellyt myös Yle Teeman torstai-iltojen dokumenttisarja Tuholaiset uhkaavat. Neliosaisen sarjan ensimmäisessä jaksossa perehdyttiin ruuantuotantoa ja viljelyksiä uhkaaviin tuho- ja tulokaseläimiin ja toisessa jaksossa puolestaan vesialueita valtaaviin lajeihin. Kolmas jakso on nimeltään Hyökkäys metsissä, ja sen ensimmäinen puolisko on omistettu lähes kokonaan aasianrunkojäärälle. Tämä hankala lehtipuiden tuholainenhan löytyi ensi kertaa Suomesta viime vuoden lokakuussa, jolloin kirjoitin siitä tuoreeltaan. Neljäs ja viimeinen jakso nähdään tällä viikolla, ja siinä syvennytään kaupunkien tuholaislajeihin.

Kanadalaisessa dokumenttisarjassa on käytetty elokuvataiteen keinoja suuren draaman luomiseksi, mutta hienoisesta paisuttelusta huolimatta faktat ovat kuitenkin käsittääkseni kohdallaan. Ja vaikka dokumentissa haitalliset vieraslajit ja tuholaiset ovat eläimiä, pätevät samat mekanismit myös kasvivaltaajiin.

Ihmisten ja tavaroiden nopea liikkuminen ympäri maapalloa on tehnyt lajien leviämisestä ennennäkemättömän nopeaa. Kun maasta ja maanosasta toiseen ihmisen avustuksella singahtelevat kasvit ja eläimet joutuvat uuteen ympäristöön, osa nääntyy oudoissa olosuhteissa, osa sopeutuu muiden lajien joukkoon ja osa alkaa vallata nopeasti elintilaa olemassa olevilta lajeilta. Ja noista viimeksi mainituista muodostuu niitä ongelmia aiheuttavia vieraslajeja.

Monen nopean levittäytyjän kohdalla lajin tuhovoima johtuu siitä, ettei uudessa ympäristössä ole ainakaan aluksi kannan kasvua rajoittavia tekijöitä, luontaisia vihollisia tai puutetta ruuasta. Ekologisen lokeron seinät ovat alkuperämaata huomattavasti leveämmällä. Toisinaan valtaajalaji onkin saatu kuriin tuomalla alueelle sen luontaisia vihollisia. Joskus taas tällaiset hyvässä uskossa tehdyt biologiset manipulaatiot ovat johtaneet ojasta allikkoon, ja tilalle on saatu vain uusi vitsaus.

Tuholaiset uhkaavat -sarja löytyy vielä jonkin aikaa Ylen Areenasta.
Ja loppuun varoitus: Ohjelma ei sovi kaikkein herkimmin ahdistuville katsojille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti