perjantai 19. helmikuuta 2016

Lempeä vuosi

Maailman väriauktoriteetiksikin mainittu Pantone julkaisee aina edellisen vuoden loppupuolella etenkin muotimaailman odottaman seuraavan vuoden värin. Kahdesti vuodessa eri maiden edustajista koostuva ryhmä kokoontuu haistelemaan maailman trendejä ja valitsemaan vaatesuunnittelijoille, sisustajille ja floristeille sen seuraavan oikean sävyn. Pohjimmiltaan tällaisten valintojen syvin olemus ja tarkoitus on toki varsin raadollinen. Kun sohvatyynyt, vaatekaapin sisältö ja makuuhuoneen tapetit saadaan joka kevät näyttämään auttamattoman kulahtaneilta, pyöräyttää uusien mielikuvien tavoittelu jälleen mukavasti maailmantaloutta.

Onneksi puutarhaelämän rauhoittava vaikutus auttaa suhtautumaan lempeämmin myös moisiin vuoden valintoihin. Niin puutarhassa kuin oikeassa elämässä muutenkin ihan koko sävyjen skaala on tärkeä ihan jokaisena vuonna.

Pantonen tällä vuosituhannella julkaisemista vuoden väreistä moni on saanut nimensä ja sävynsä kasvimaailmasta: 
  • 2001 Fuchsia Rose (fuksianpunainen ruusu)
  • 2004 Tigerlily (tiikerililja)
  • 2007 Chili Pepper (chili)
  • 2008 Blue Iris (sininen kurjenmiekka)
  • 2009 Mimosa (mimoosa)
  • 2011 Honeysuckle (kuusama)
  • 2012 Tangerine Tango (mandariinitango)
  • 2014 Radiant Orchid (säteilevä orkidea)

Täksi vuodeksi värejä on valittu ensi kertaa kaksittain: Rose Quartz (ruusukvartsi) ja Serenity (seesteisyys, tyyneys). Vaikka värinimien innoittajina eivät tällä kertaa ole varsinaisesti kasvit, assosioituvat molemmat vuoden valinnat helposti luontoon ja puutarhaan niin nimensä kuin sävynsä puolesta. Tarkat värisävyt numerokoodeineen ovat Pantonen omaisuutta, mutta vuoden 2016 viralliset värit näyttävät suunnilleen tältä:Trendien aallonharjalla purjehtiva voi ottaa puutarhassakin ilon irti näistä vuoden muotiväreistä. Leppoisimmilla laineilla seilaava taas iloitsee hempeästä ruusukvartsista ja hennonsinisestä seesteydestä tulevinakin vuosina.

Lempeiden värien lajit ylhäältä lukien ovat kivikkomehitähti Sempervivum, ritarinkannus Delphinium, tarhaomenapuu Malus domestica ja tarhasalkoruusu Alcea rosea.


kivikkomehitähti, Sempervivum
ritarinkannus, Delphinium
tarhaomenapuu, Malus domestica
tarhasalkoruusu, Alcea rosea


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti