perjantai 5. helmikuuta 2016

Paluu juurille

Vietin eilisen päivän luomuseminaarissa, jossa muun muassa tekniikan tohtori, MMM ja luomuviljelijä Tuomas Mattila pureutui mainioon tapaansa maan rakenteen ja kasvukunnon parantamiseen. Ammattiviljelijöiden lailla myös kotivaratarhurin on hyvä pysähtyä välillä miettimään viljelyn perusasioita.

Puutarhassa tulee helposti kiinnitettyä huomiota vain siihen mikä on näkyvissä. Hedelmien, varsien, kukintojen ja lehtien kuntoa on luontevaa tarkkailla, mutta juuristolle tulee uhratuksi surkean vähän ajatuksia. Juurten hyvinvointi on kuitenkin edellytys koko kasvin hyvinvoinnille.

Yksi juuriston perustehtävistä on ottaa maasta vettä ja sen mukana siihen liuenneita ravinteita. Pääosin tämän työn hoitavat juuren kärjen uudessa kasvussa sijaitsevat muutaman millin pituiset juurikarvat. Nämä juurikarvat elävät vain joitakin päiviä, minkä jälkeen juuren pinta korkkiutuu ja muuttuu huonosti läpäiseväksi. Kasvin veden ja ravinteiden saaminen on siten nuorten juurien varassa. Juuristo onkin niitä harvoja paikkoja, joissa jatkuva kasvu on oikeasti välttämätöntä. Yksi tärkeimmistä jatkuvan kasvun edellytyksistä on maan hyvä rakenne.

Maasta, porkkanapenkistä tai kasvualustasta puhuttaessa tulee ensimmäisenä yleensä mieleen se kiinteä aines, joka muodostaa alustan rungon. Juuriston kannalta vähintään yhtä tärkeää on kuitenkin maahiukkasten väliin jäävä tyhjä tila. Näihin maahuokosiin kun mahtuu olennainen osa juurten kasvun edellytyksistä, nimittäin vettä ja ilmaa.

maan rakenne, maahuokoset

Hyvärakenteisessa viljelymaassa kiinteää maa-ainesta (harmaa) on puolet maan tilavuudesta, loppu on huokostilaa. Sateen tai kastelun jälkeen huokostila saattaa olla kokonaan veden täyttämä, minkä vuoksi tilanteen pitkittyessä juuristo kärsii helposti hapen puutteesta. Maan kuivahtaessa suuret huokoset täyttyvät jälleen ilmalla (valkea), ja vesi (vaaleansininen) jää kasvien käyttöön pieniin huokosiin ja maahiukkasten pinnalle.

Tarhurin tärkeimpiä tehtäviä on huolehtia maan rakenteesta ja välttää kaikin keinoin maan tiivistämistä. Olosuhteiden ollessa kunnossa kasvit kyllä sitten hoitavat oman osansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti