torstai 17. maaliskuuta 2016

Hyvää nimipäivää Gertrude!

Onnea kaikki Kertut ja Kerttulit!

Tämän päivän sankari Kerttu on suomalainen nimiversio germaanisesta Gertrudista, jossa nimen alkuosa ger tarkoittaa keihästä ja loppu þruþ lujuutta tai voimaa. Tunnettujen Kerttujen voimakeihäät eivät kuitenkaan ole olleet sota-aseita, vaan Kerttujen voima on ollut enemmänkin uskon tai hengen lujuutta. Kerttu- ja Gertrud -nimeä ovat kantaneet monet nunnat, pyhimykset ja filosofit. Suomenruotsalaiseen kalenteriinkin Kerttujen päivä vakiintui Nivellessen luostarin abbedissa Gertrudin muistopäiväksi.

Yksi viheralan ihmistä sykähdyttävä nimipäiväsankari on Gertrude Jekyll, joka eli Englannissa 1843-1932.

Gertrude syntyi Lontoossa, mutta muutti jo lapsena perheensä kanssa Surreyhin, jonne myöhemmin myös rakensi itselleen oman talon puutarhoineen. Nuori Gertrude opiskeli maalausta, mutta kiinnostui myöhemmin myös puutarhoista ja niiden suunnittelusta. Nuoruuden kuvataiteiden harrastus ja impressionistien ihailu näkyi Jekyllin tavassa ikään kuin maalata kasveilla, kyvyssä yhdistää monentyyppisiä kasveja aaltoileviksi värikudoksiksi.

Jekyll suunnitteli yli 400 puutarhaa Englantiin, Amerikkaan ja Manner-Eurooppaan. Myös kirjoittajana Jekyll oli tuottelias elämänsä loppuun saakka: hän kirjoitti satoja artikkeleja alan lehtiin ja julkaisi lukuisia puutarhakirjoja.

Viiime kesänä kävin ensimmäistä kertaa Jekyllin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti restauroidussa puutarhassa Hampshiressa Englannissa.

Upton Grey

Upton Grey
Upton Grey

4 kommenttia:

 1. Oih, englantilaiset puutarhat, en taida saada noista koskaan kyllikseni :) Gertrudin suunnitelmiin on myös ihana upota! Kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh yes, perinteisissä englantilaisissa puutarhoissa on kyllä ihan oma hurmaava tunnelmansa. Vuosisatainen puutarhakulttuuri näkyy, tuntuu ja tuoksuu vailla jälkeäkään skandinaavisesta minimalismista ja kliinisyydestä.

   Poista
 2. Miten hienoja kuvia! Kunpa joskus itsekin pääsisi tuollaiseen aitoon englantilaiseen puutarhaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täytyypä tehdä lisää postauksia Englannin puutarhoista, niin pääset piipahtamaan ainakin pienille nojatuolimatkoille.

   Poista