perjantai 1. huhtikuuta 2016

Huhtikuun tähti


Vielä muutama päivä sitten huhtikuun tähdeksi oli tarjolla aivan toinen kasvi. Sitten apostolinmiekka avasi nuppunsa ja kävi niin kuin aina ennenkin: muut kukkaset unohtuivat tuokioksi.

Etelä-Amerikasta kotoisin oleva apostolinmiekka Neomarica northiana kuuluu kurjenmiekkakasvien Iridaceae heimoon. Lajin litteä lehtiviuhka tuokin helposti mieleen samaan heimoon kuuluvien kurjenmiekkojen, iiristen, kapeat ja miekkamaiset lehdet. Myös eksoottisen muotoinen ja värinen kukinto on kurjenmiekkojen tapaan kolmijakoinen.

Esimerkiksi Englannin leudommassa ilmastossa apostolinmiekkaa kasvatetaan kurjenmiekkojen lailla puutarhoissa, mutta Suomessa laji viihtyy ainoastaan huonekasvina. Vaikka yksittäinen kukka kestää ainoastaan päivän, on vihreässä lehdistössä funkismaista, veistoksellista uljautta ympäri vuoden. Litteän kasvumuotonsa vuoksi apostolinmiekka on oiva täsmäkasvi kapeille ikkunalaudoille. Kun hoidoksikin riittää perushuolenpito, on vaikea ymmärtää lajin nykyistä vähäistä suosiota.

Kukinnan jälkeen kukkavarsi vähitellen pidentyy ja taipuu alaspäin. Varren päähän kehittyvät pienet lehtiviuhkat juurtuvat helposti maahan. Apostolinmiekka lisääntyy siten harppomalla hitaasti mutta varmasti eteenpäin, mitä kuvaa myös lajin englanninkielinen nimi Walking Iris, kävelevä iris.

Suomenkielisen nimen alkuperästä ei sen sijaan liene täyttä varmuutta. Nimen alkuosa voinee viitata englanninkielisen nimen lailla hitaaseen etenemiseen, apostolinkyytiin. Toinen tulkinta lähtee siitä, että kasvin sanotaan kukkivan vasta kun siinä on apostolien lukumäärän mukaiset kaksitoista lehteä. Tämä kasvin kukintakokoa kuvaaava lehtimäärä pitääkin kokemukseni mukaan noin suurin piirtein paikkansa, vaikka usein viuhka kukkii jo alle kymmenellä lehdellä.


apostolinmiekka, Neomarica northianaapostolinmiekka, Neomarica northiana

2 kommenttia:

  1. Apostolinmiekka on todellinen kaunotar <3

    VastaaPoista
  2. Totta, apostolinmiekka ansaitsee kukkiessaan paraatipaikan ja ihailijakaartin ympärilleen. Pidän muutenkin tällaisista hetkellisen loiston lajeista, jotka opettavat pysähtymään nyt ja tässä.

    VastaaPoista