maanantai 11. huhtikuuta 2016

Ruokapöydässä

kotitarveviljely

Olin viikonloppuna puhumassa mukavassa tapahtumassa, Joensuun kampusviljelijöiden järjestämässä ja kaikille avoimessa Kaupunkiviljelyn ABC-päivässä. Myös seura oli ensiluokkaista, sillä muut luennoitsijat olivat pitkän linjan luomuvihannesviljelijä, Pikkunupun Pjotr Houtbeckers sekä Joensuun kasvitieteellisen puutarhan Botanian ylipuutarhuri Yrjö Vähäkallio.

Kampusviljelijät olivat luomu- ja hyötyviljelypainotteisella tapahtumallaan hyvällä ja tärkeällä asialla. Oman ruuan kasvattaminen kun on niitä harvoja asioita, jonka mielekkyyttä ei tarvitse kyseenalaistaa. Sen lisäksi, että voi päättää mitä kasvattaa, voi myös itse päättää miten kasvattaa. Syötävän sadon lisäksi tarhuri saa syvän yhteyden ja hyvän ymmärryksen elämän perusasioihin. Siksi kokonaisekologisin ja eettisin ruoka tuotetaankin usein lähellä, luomuna, omalla kasvimaalla, palstalla ja parvekkeella.

Vuosia sitten Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa käydessäni ulos puutarhaan oli katettu jokapäiväinen ruokapöytämme. Tasapainoisen ruokavalion takaamiseksi pöydässä kasvoi viittä kotoista lajia: kauraa, rypsiä, härkäpapua, porkkanaa ja mansikkaa. Laskennallinen päivittäisen 2000 kalorin tarve täyttyi näillä lajeilla vajaan neljän neliön viljelyalalla. Mikäli ruokavalioon sisältyisi lihaa, pitäisi ruokapöytää jatkaa reilusti.

Suomessa ruokapöydille riittää toistaiseksi kasvutilaa ja jatkopaloja. Peltoa riittää viljelyyn, vettä kasteluun ja tekniikkaa hyödynnettäväksi. Loppujen lopuksi koko maapallon ruokapöytä on kuitenkin kaikkien yhteinen. Viime viikolla oman ruuantuotannon merkitystä globaalissa maailmassa pohdiskeli ykkösaamun kolumnisti Outi Toivanen. Mikäli ohjelma jäi tuolloin kuuntelematta, löytyy Toivasen kolumni Yhdysvaltain hedelmäkori kuivuu edelleen Ylen Areenasta.


Lisäys 12.4.

Kuin jatkona eiliseen keskusteltiin radiossa tänään aiheesta Pelastaako omavaraistalous maailman? Studiossa aiheen parissa olivat toimittaja Sari Valto, tietokirjailija ja filosofi Ville Lähde sekä toisinajattelija, valtimolainen Lasse Nordlund.

Nordlund on tunnettu elämästään lähes täydessä omavaraistaloudessa, jossa niin ruoka, tarvekalut kuin huvitukset tuotetaan itse. Hänen laskelmiensa mukaan ihmisen koko vuoden aikana tarvitsema ravinto pystytään tuottamaan viiden aarin intensiivisellä viljelyllä sekä luonnonantimien keruulla.

Ohjelma löytyy täältä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti