perjantai 22. huhtikuuta 2016

Vihreät niityt

Viimeisessä vuoden 2015 puutarhakirjasadon laaria penkovassa postauksessa oli esittelyssä eräästä englantilaisesta puutarhasta kertova kirja Highgrove - An English Country Garden. Tuolloin lupasin palata kirjaan ja Highgroveen vielä uudemman kerran, ja tämä aika tuli nyt, sillä...

...televisiossa näytettiin eilen dokumentti pitkän linjan luomuviljelijästä ja luonnon monimuotoisuuden puolestapuhujasta. Juuri tämän nimenomaisen viljelijän sanomiset tuntuvat saavan hänen asemansa vuoksi erityistä painoarvoa. Dokumentissa kerrotaan kuitenkin myös alkuvuosien uskottavuusongelmista ja vähättelystä, jotka moni muu luomuviljelyn edelläkävijä valitettavan hyvin tunnistaa. Muun muassa maailman ympäristöongelmat ovat kuitenkin muuttaneet yleistä suhtautumista luomuviljelyyn, ja tällä hetkellä dokumentin luomutilankin menetelmät ja käytänteet kiinnostavat kaikenlaisia viljelijöitä.

Kyseinen luomuviljelijä oli Hänen Kuninkaallinen Korkeutensa prinssi Charles, ja esittelyssä hänen Tetburyssä sijaitseva tilansa Duchy Home Farm. Dokumentti Prinssi ja maanviljelijä löytyy Ylen Areenasta, ja se lähetetään uusintana 5.4. klo 20.00 Yle Fem -kanavalla. Ohjelman pääpaino on maatilamittakaavan luomuviljelyssä, mutta luomun syyt ja seuraukset, pohja ja perusteet pätevät yhtä lailla kasvimaalla ja puutarhassa.

Duchy Home Farm on osa Highgrovea, prinssi Charlesin Tetburyn maaseutukotia. Highgroven päärakennus vilahtelee välillä dokumentissa, mutta maanviljelyyn keskittyvässä ohjelmassa puutarhaan ei kurkisteta. Tilanpidossa valitun linjan mukaisesti myös Highgroven puutarhaa hoidetaan kuitenkin täysin luonnonmukaisin menetelmin.

Highgrovessa on monta erilaista puutarhatilaa. Ruusukäytävien, perennapenkkien, hedelmätarhojen ja muiden perinteisesti englantilaisiin puutarhoihin yhdistettyjen elementtien ohella Highgrovella on myös villimpi puolensa. Yksi Highgroven kuuluisimmista osista on sen niityt.

Aivan kuten Suomessa, maatalouden ja maankäytön muutosten myötä myös Britanniassa niityt ovat vähentyneet viime vuosikymmeninä radikaalisti. Tällä hetkellä jäljellä arvioidaan olevan noin prosentti vuonna 1940 saarivaltiota läikittäneistä niityistä. Niittybiotooppien määrän romahtamisen myötä myös monet niittyjen lajit ovat vähentyneet roimasti, muun muassa perinteisten englantilaisten niittylajien aurankukan ja ruiskaunokin kannat ovat taantuneet.

On sanottu, että kestää tuhat vuotta luoda keskiaikainen heinäniitty. Highgroven niityt suunnitellut luonnontieteilijä Miriam Rotschild lupasi kuitenkin luoda jäljennöksen tavoitelluista ikiaikaisista niityistä 15 vuodessa.

Highgroven niityt perustettiin siemenseoksella, joka sai kuvaavan lempinimen The Gloucestershire Farmer's Nightmare Mix, "Maanviljelijän painajainen". Vaikka luonnonlajit eivät monokulttuurisilla viljelyksillä ilahduttaisikaan, on niillä tärkeä tehtävänsä ekosysteemissä. Yksittäisten lajien ja niiden painajaismaisuuden tarkastelun sijaan niin puutarhurille kuin maanviljelijälle onkin usein hyödyllisempää isompien kokonaisuuksien ja yhteyksien hahmottaminen. Oman näkemykseni mukaan tämä on myös edellytys tarhurin mielenrauhalle.

Kolmessakymmenessä vuodessa Highgroven niittylajisto on vakiintunut, ja alueelta  kerätään siemeniä myytäväksi yhä uusien niittyjen perustamista varten. Ylläpidossa hyödynnetään perinteisiä niitynkäyttötapoja. Koska moni niittylaji hyötyy kevyestä maan pinnan rikkomisesta, niittämisen ja sadonkorjuun jälkeen alueella laidunnetaan teräväsorkkaisia lampaita. Myös myyrien kaivamat keot tarjoavat niittykukkien siemenille paljasta pintaa, joten myyrätkin ovat "siedettyjä, mutta eivät rohkaistuja".

Prinssi Charlesin aloitteesta kuningatar Elisabethin kruunajaisten 60-vuotisjuhlavuonna 2013 eri puolille maata perustettiin 60 kruunajaisniittyä.

niitty, unikko


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti