maanantai 9. toukokuuta 2016

Ihme puu

Kevätkiireiden keskellä jää katsomatta ja kuuntelematta monta hyvää ohjelmaa. Niin kuin usein ennenkin, pelastus löytyy Areenasta.

Ylen luontovuoden Ulos luontoon Kevätseuranta -sarjan viime viikon jaksossa tutkistellaan puiden ihmeellisyyksiä. Toimittajien vieraina puun latvassa ja juurella on joukko varsinaisia alan eksperttejä: erikoistutkija Taina Pennanen LUKEsta, puuasiantuntija Juha Raisio Helsigin kaupungin rakennusvirastosta sekä tutkija Anna Lintunen ja tutkijatohtori Tuomo Kalliokoski Helsingin yliopistosta.

Ohjelmassa valotetaan puiden biologiaa varsin kansantajuisesti ja konkreettisesti. Jos putkilosolut, mykorritsat, hiilet ja sokerit eivät ole kirkkaana muistissa, sopii jakso loistavasti keväiseksi preppauskurssiksi siitä, mitä metsässä ja puutarhassa oikein tapahtuu ja miten puu toimii.

Ihmetyksen ohella puut herättävät myös kunnioitusta. Itse olen tavannut kaksi erityisen kunnioitettavaan ikään ehtinyttä puuvanhusta - toisen tosin enää vain vuosilustokiekkona.

Niemijärven Nestori, vanha puu

Puun ja ihmisen kalenterimerkintöjä Ilomantsilaisen Niemijärven Nestorin lustoissa. Nestori syntyi vuonna 1481 ja kaadettiin vuonna 1981 563 vuoden iässä.

vanha puu

Pyhä-Häkin kansallispuiston Vanhan ison puun kasvu on loppunut jo vuosia sitten, mutta komea kelo seisoi pystyssä ainakin vielä viimeksi tavatessamme. Vähän matkan päässä sijaitseva Uusi iso puu sen sijaan jatkaa kasvuaan, mutta se onkin syntynyt vasta seuraavalla vuosisadalla, vuonna 1641.

Nopeiden ja alituisesti vaihtuvien elämysten sijaan vanhat puuyksilöt tarjoavat pysyvyyttä ja vakautta. Ihmiselämää pidemmän elinkaaren vierellä kiire hiipuu ja oma oleminen asettuu vuosien ja vuosisatojen perspektiiviin. Sen vuoksi ei ole mitenkään kummallista, että juuri vanhat puut ovat meille tärkeitä kotipiirin ja asuinalueen kiinnekohtia historioineen ja niihin liittyvine tarinoineen.

Kevätseurannan jakso Puisevia ihmeellisyyksiä löytyy täältä. Ja tämän kanssa ei ole kiire. Areenan mukaan sarjan jaksojen katseluaika päättyy nimittäin 1.1.2100.

PS
On ohjelmassa yksi hoppuinenkin, nimittäin kasvuaan aloitteleva herne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti