lauantai 29. lokakuuta 2016

Syytettyjen penkilläEi oikeutta maassa saa
Ken itse sit' ei hanki
(Kaarlo Kramsu 1878)

Pari viikkoa sitten sadat kansalaisjärjestöt järjestivät symbolisen oikeudenkäynnin Hollannin Haagissa. Syytettyjen penkillä – tosin poissaolevana – oli yhdysvaltalainen jättiläisyhtiö Monsanto, jota syytettiin ei sen vähemmästä kuin ekologisesta suurtuhosta.

Monsanto on maatalouskemikaalien ja muuntogeenisten siementen suurtuottaja. Sen lisäksi Monsanton nimi liitetään usein vanhojen, paikallisten viljelylajikkeiden katoamiseen ja pienviljelijöiden ahdinkoon monissa eri maissa.

Maissi on maailman eniten viljelty kasvi, joten on helppo ymmärtää, miksi juuri se kiinnostaa erityisen paljon myös siementuottajia ja jalostajia. Maissia on viljelty Etelä-Amerikassa lähes 10 000 vuotta onnistuneesti ilman kaupallisia toimijoita. Meksikon nykyiset 59 alkuperäislajiketta ovat kuitenkin vaarassa, mikäli geenimuunnellun maissin kaupallinen viljely sallitaan. Suuri huoli kohdistuu etenkin tuulipölytteisen maissin alkuperäiskantojen säilymiseen puhtaina, sillä siitepöly kulkeutuu kauas.

Jättiyritysten kaupat ja fuusioitumiset keskittävät viljelyhyödykkeiden (tai -haitakkeiden!) valmistusta edelleen yhä harvemmille yrityksille. Syyskuussa löivät kättä päälle kemikaalijätit Bayer ja Monsanto. Yritysten lailla vähenee myös viljelylajikkeiden määrä. Omavarainen maatalous ja siementuotanto ovat yhä useammin vaihtuneet riippuvuussuhteeseen yhtiöiden patenttilajikkeista.

Käytännössä muuntogeenisten kasvien viljely edellyttää suurempaa kemikaalien käyttöä. Maailman terveysjärjestö WHO:n todennäköisesti ihmisille syöpää aiheuttavaksi aineeksi luokittelemasta glyfosaatista kirjoitin jo aiemmin huhtikuussa. Rikkaruohojen torjuntaan käytettävä glyfosaatti sai EU:ssa kesällä jatkoaikaa, ja käyttö on uudelleen katkolla vuoden 2017 lopulla. Mikään ei kuitenkaan estä valtioita rajoittamasta itse aineen käyttöä: Hollanti, Sri Lanka ja Malta ovat jo kieltäneet glyfosaatin.

Maailmanpolitiikan arkipäivää: Myrkkyjä maataloudessa on toistaiseksi kuunneltavissa kokonaisuudessaan täältä. Aihetta käsitellään ohjelmassa noin 18 ensimmäistä minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti