tiistai 3. tammikuuta 2017

Ihan uutta

Vuosi 2017 tuo minulle jotain ihan uutta. Hauska, opettavainen ja työläs prosessi alkaa olla voiton puolella, ja perennakirjani taittamista vaille valmis. Vielä työnimellä Perennoiden kauneus kulkevan kirjan julkaisee muun muassa hyvistä oppaista, lehdistä, tapahtumista, koulutuksista ja kannanotoista tuttu Viherympäristöliitto.

Ja tällaista on tulossa.

Perennoiden kauneus on kirja perennoiden ulkonäöstä ja perennaistutuksen esteettisyyden suunnittelusta. Kirjassa keskitytään niin yksittäisten lajien ulkomuotoon kuin lajien yhdistämisen menetelmiin. Kautta teoksen näkökulma on kauneus ja sen tavoittelu. Tältä osin kirja poikkeaa olennaisesti lajeja esittelevästä perennakirjallisuudesta.


Kirja jakaantuu neljään päälukuun. Ensimmäisessä rakennetaan aiheelle hieman kehystä ja perspektiiviä. Luvussa harpotaan läpi puutarhataiteen historian perennoiden käytön näkökulmasta ja esitellään muutama perennoiden käyttöön merkittävästi vaikuttanut puutarhapersoona 1800-luvulta nykypäivään.


Toinen luku valottaa perennaistutuksen perustamisen ja hoidon ratkaisuja perennoiden hyvinvoinnin ja kauneuden tekijöinä. Kestävä kauneus vaatii kestävän perustan.


Kolmannessa luvussa perennan estetiikka puretaan osiin ja tarkastellaan mistä ja millaisista tekijöistä kasvin kauneus muodostuu. Perennoiden ulkomuotoon perehdytään suomalaisessa kirjallisuudessa käsittääkseni aikaisemmin käyttämättömän luokittelun avulla sekä lähestytään estetiikka myös muulla kuin näköaistilla.

Lopuksi perehdytään lajien yhdistämiseen ja sommitteluun – siihen, miten kaunis perennaistutus syntyy.

Tervetuloa kanssani perennoiden maailmaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti