maanantai 23. tammikuuta 2017

Tunnistatko?

Tunnistatko nämä kasvit?


Kone tunnistaa.

Muun muassa Rakennuslehdessä ja Tekniikan Maailmassa uutisoitiin viikonloppuna Liikenneviraston selvityksestä, jossa tutkittiin konenäön mahdollisuuksia tienvarsikasvien tunnistamisessa. Selvitys liittyi viraston digitalisaatiohankkeeseen, ja varsinaisen työn toteuttivat Destia Oy sekä konenäköön ja digitaaliseen signaalinkäsittelyyn erikoistunut Vionice Oy.

Kasvillisuuden inventointia tarvitaan muun muassa hoitoa suunniteltaessa ja urakkatarjouksia pyydettäessä ja laadittaessa. Myös tienvarsien ei-toivottujen vieraslajien esiintymät paikkatietoineen ja määrineen ovat tarpeellista tietoa torjuntaa suunnitteleville.

Kustannustehokkaiden innovaatioiden kehittely ja digiloikkailu on puolestaan tyypillistä tälle ajalle. Monessa mekaanisessa työvaiheessa kone on päihittänyt ihmisen mennen tullen jo pitkään. Vuosi sitten keinoäly näytti kyntensä myös pelilaudalla.

Mutta entä kun mekaanisten suoritteiden, mallien, komentojen ja toistojen ohella olisi ymmärrettävä erilaisia kasvupaikkoja tai vuodenaikoja?
"Tietynlaisen puutteen konenäön ja automaattisen tulkinnassa aiheuttaa se, että tietojärjestelmälle kontekstin ymmärtäminen on vaikeaa. Kontekstilla tässä yhteydessä tarkoitetaan korkeampien riippuvuussuhteiden ja ajan etenemisen ymmärrystä." (Hankkeen loppuraportista)
Tienvarsikasvustoa inventoiva kone ei opi asioita automaattisesti, vaan ihmisen tapaan myös siltä asian kunnollinen sisäistäminen, syväoppiminen, vaatii useita toistoja. Satojen kertojen jälkeen konekoululainen selvisi kokeesta kiitettävästi ja tunnisti lajit 96-prosenttisesti oikein. Ja aivan kuten ihmiselle, tunnistusongelmia tuottavat eri kasvun vaiheet tai vaikkapa poikkeuksellisesta kasvupaikasta johtuvat epätavanomaiset ilmiasut.

Vielä kauempana koneymmärrys on vaikkapa poikkeuksellisen kerrannaisuuden, värisävyn tai massaistutuksen joukkoon putkahtaneen erikoisen lajin havaitsemisesta. Eipä silti, eivät moisiin kiinnitä huomiota kaikki ihmisetkään.

Loppuraportti Konenäkö ja automatisoitu tiedon tuottaminen viheralueista: Inventointipilotti 2016 löytyy Liikenneviraston julkaisuarkistosta täältä.

Projektin videoaineistoja pääsee tarkastelemaan tästä. Katseluun tarvittava käyttäjätunnus on viheralue ja salasana sinikuusama.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti