lauantai 25. maaliskuuta 2017

Kevätaika


Earth hour sammuttaa illalla valot tunniksi. Ensi yönä siirretään kelloja kohti kesää.

Kasvit eivät ihmisten temppuiluista kellojen ja lamppujen kanssa perusta. Puiden silmut heräävät omaan tahtiinsa, silloin kun ovat siihen valmiita. Vielä hetken aikaa ne ovat piilossa. Vielä ehtii kevätretkelle tunnistamaan lehdettömiä puita ja pensaita ja ihailemaan niiden kaljua kauneutta.


Vaikka luen kirjani mieluiten paperisina, on niiden digitoinnista kieltämättä paljon iloakin. Monet vanhat ja harvinaiset, muutoin hankalasti tavoitettavat julkaisut tulevat vaivatta selailtavaksi omalle pöydälle - tai oikeammin tietenkin näytölle. Yksi arkistojensa aarteiden digitalisoinnissa kunnostautuneista on Helsingin yliopisto, jonka sivuilta löytyy oiva opas talviasujen tunnistukseen. 
"Saattaa sitäpaitsi edellyttää laajemmissakin piireissä löytyvän mielenkiintoa tällaisiin talvidendrologisiin havaintoihin ja keräilyihin ainakin samassa määrässä kuin mihinkä muuhun elollisen maailman ryhmään hyvänsä."
Saattaakos tuota somemmin sanoa. Tekstin ohella kirjassa viehättää sen kaunis ja tarkka piirroskuvitus, digikuvien aikana harvinaista herkkua sekin.

H. Buchin ja A. A. Solan Suomen talvikasvio - Tauluja lehtensä varistavien puuvartisten kasviemme määräämiseksi talvitilassa ilmestyi vuonna 1908, ja se on luettavissa ja ladattavissa Helsingin yliopiston digitaalisesta arkistosta tästä. Katsomaan pääset klikkaamalla kohdasta "Avaa tiedosto".Ei kommentteja:

Lähetä kommentti