sunnuntai 6. elokuuta 2017

Katso kukkaa!Kun muutamia vuosia sitten valmistuin Lepaalta hortonomiksi, tein opinnäytetyöni perennojen estetiikasta. Minua oli jo pitkään kiehtonut ja mietityttänyt se, millaista perennojen kauneus oikeastaan on, miltä perennat näyttävät, ja miltä ne näyttävät yhdessä. Mistä kokonaisen istutuksen kauneus muodostuu, miten kauneutta tehdään?

Sittemmin pohdiskelin asiaa hieman lisää, laajensin näkökulmaa ja otin hirmuiset määrät valokuvia. Ja aloitin tehdä kirjaa.

Nyt julkkarit on pidetty, haastattelut annettu ja tiedotteet tehty. Nyt se on valmis.

Kaikenlaisten viheralueiden suunnittelu seisoo - tai ainakin sen tulisi seisoa - ekologisuuden, ekonomisuuden ja esteettisyyden kolmijalan varassa. Pinnanmuotoilu, vesien johtaminen, kasvien ja pintamateriaalien valinta, rakenteet, turvallisuus, mitoitukset...  jokaisessa suunnittelun vaiheessa on ratkaistava niin suuria linjoja kuin pieniä yksityiskohtia mahdollisimman taloudellisesti, ekologisesti kestävästi ja samalla esteettisesti korkeatasoiseen lopputulokseen pyrkien. Näin myös perennaistutusta suunniteltaessa.

Perennoita voidaan käyttää muiden kasvien lailla viheralueen elollisena rakenteena: tilan jakajana, katseen ohjaajana, roskakatoksen peittäjänä. Perennat sopivat oivasti myös teknisiin ratkaisuihin, kuten vaikka eroosioherkän maan sitojiksi tai huleveden haihduttajiksi. Useimmiten perennoiden fokus on kuitenkin niiden kauneudessa, perennaistutuksen oletetaan tarjoavan mahdollisimman paljon esteettistä viehätystä.

Miten perennoita sitten yhdistellään? Korkeat taakse ja matalat eteen - entä mitä muuta?

Niin ammattisuunnittelijalla kuin jokaisella kotipihaansa pala palalta rakentavalla on oma mielikuvansa onnistuneesta lopputuloksesta ja käsityksensä siitä, mikä näyttää hyvältä. Vaikka kauneuden kokeminen on subjektiivista, on kauneuden tekemisen avuksi ja tueksi löydettävissä tiettyjä säännönmukaisuuksia. Tämä kauneuden näkökulma on myös tämän kirja punainen - tai vihreä - lanka.

Sisällysluettelo näyttää tältä.


Käsinsolmittujen mattojen kuviointiin sisällytetään kuulemma aina jokin tarkoituksellinen virhe, koska ihminen ei pysty täydellisyyteen. Ei pystynyt nytkään.

Eniten harmittaa, että sivulla 135 olevat kuviot vaihtoivat taittovaiheessa keskenään paikkaa. Mutta suurten kontrastien harmonian kolmisoinnun sisäistäneet lukijat huomaavat tämän toki itsekin😏

Kirjaa on saatavissa kustantajan Viherympäristöliiton verkkokaupasta
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti